Πολιτιστικές Δράσεις
ΤΟ 1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ ΓΙΑ ΤΑ 150 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ PDF Εκτύπωση E-mail

Το 1ο Γενικό Λύκειο Νέας Μάκρης, με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Κ. Π. Καβάφη, προέβη κατά το Α’ τετράμηνο του τρέχοντος σχολικού έτους 2013-2014 σε μια σειρά δράσεων προς τιμήν του μεγάλου αλεξανδρινού ποιητή:
• Συντακτική ομάδα - αποτελούμενη από τη Διευθύντρια του σχολείου κ. Ευαγγελίου – Ρίζου Χ. Αναστασία και τις καθηγήτριες κ. Γώγου Χρύσα, φιλόλογο και την κ. Μπούρχα Ασπασία, καλλιτεχνικών- επιμελήθηκε ημερολόγιο – βιβλίο 2014, με θέμα το έργο του Κ.Π. Καβάφη. Σε αυτή την προσεγμένη συνθετική δημιουργία ο αναγνώστης μπορεί να βρει πολλά από τα ποιήματα του αλεξανδρινού ποιητή, σκέψεις του ιδίου για τη ζωή και την ποίηση, αναλύσεις και κριτικές για το έργο του, ερμηνευτικές προσεγγίσεις για την ποιητική του δημιουργία, αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό και καλλιτεχνικές – εικαστικές δημιουργίες εμπνευσμένες από το έργο του.
• Παράλληλα, μαθητές του 1ο Γενικού Λυκείου Νέας Μάκρης και καθηγητές τόσο του σχολείου (κ. Ευαγγελίου – Ρίζου Χ. Αναστασία, Διευθύντρια του σχολείου, κ. Γώγου Χρύσα, φιλόλογος και κ. Μαθιουδάκη Κωνσταντίνα, βιολόγος) όσο και από σχολεία της ευρύτερης περιοχής (κ. Σπυρόπουλος Δημήτρης, Διευθυντής του Γυμνασίου Μαραθώνος, κ. Μπούρχα Ασπασία, καθηγήτρια του 2ου Γυμνασίου Νέας Μάκρης) ετοίμασαν μουσικό – ποιητικό δραματοποιημένο αφιέρωμα στον Κ. Καβάφη, το οποίο -με μεγάλη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας- αποχαιρέτησε το «έτος Καβάφη» στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2013.
• Η παράσταση αυτή επαναλήφθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πεντέλης, την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014, ενώ την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014 -ημέρα των Τριών Ιεραρχών, που είναι αφιερωμένη στην Παιδεία και την εκπαιδευτική κοινότητα- το ίδιο δρώμενο παρουσιάστηκε -μετά από τιμητική πρόσκληση- με ιδιαίτερη επιτυχία στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, στα πλαίσια της καθιερωμένης ετήσιας εορτής του Συλλόγου Εργαζομένων του Υπουργείου. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, που παρίστατο στην εκδήλωση, συνεχάρη ενθέρμως μαθητές και καθηγητές για το όλο εγχείρημα, ενώ τόνισε με έμφαση ότι σχολικές δράσεις όπως αυτές του 1ου Γενικού Λυκείου Νέας Μάκρης πρέπει να αποτελούν παράδειγμα για το πώς πρέπει να λειτουργεί το σύγχρονο σχολείο, με γέφυρες προς τον πολιτισμό και την τέχνη.
•Το τελευταίο αφιέρωμα στον ποιητή δόθηκε την Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου, το βράδυ σε μία πολύ ζεστή και κατανυκτική ατμόσφαιρα στο βιβλιοπωλείο "Βιβλιοθήκη" στο Νέο Βουτζά, όπου μάγεψαν οι αφηγήσεις, οι απαγγελίες, οι προβολές και οι "μουσικές εξαίσιες και οι φωνές"....

 
ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗ ……. ΣΥΜΠΡΑΞΗ PDF Εκτύπωση E-mail

ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ
ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗ ……. ΣΥΜΠΡΑΞΗ

Μια ομάδα 20 μαθητών της Β τάξης του 1ο Γενικού Λυκείου Νέας Μάκρης, αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την προμήθεια των βιβλίων της αγγλικής γλώσσας, μιας και δεν περιλαμβάνονται στη δωρεάν παιδεία μας…
Με μόνο όπλο τη ζωντάνια τους, την ανάγκη τους να εκφράσουν τους προβληματισμούς της εποχής μας πήραν την πρωτοβουλία να απαντήσουν δυναμικά, διοργανώνοντας με την υποστήριξη του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ μια ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ στις 22 και 23 Νοεμβρίου, στο χώρο του Σχολείου τους.
Η διοργάνωση αυτής της ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ήταν εξ ολοκλήρου έργο των παιδιών. Αφιέρωσαν πολύ προσωπικό χρόνο, έμαθαν μέσα από την ομαδική δουλειά να μοιράζονται, να συναγωνίζονται, να εκτίθενται, να δέχονται κριτική για να γίνουν καλύτεροι, να στοχεύουν σε κάτι, να τολμήσουν να φέρουν εις πέρας κάτι δύσκολο χωρίς την εποπτεία ειδικών και μεγαλύτερων. Για όλα αυτά αξίζουν θερμά συγχαρητήρια.
Μπράβο λοιπόν στους μαθητές Ραφέλλα Ροδινού και Αίαντα Παπαδάκο που είχαν την Καλλιτεχνική Επιμέλεια της ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ, εκτός της συμμετοχής τους. Στη μαθήτρια Νέλλη Ντόγκα η οποία έπαιξε πιάνο, τραγούδησε, χόρεψε αλλά ανέλαβε και τον συντονισμό της ομάδας. Και φυσικά σε όλους τους υπόλοιπους μαθητές, Χαρά Τσούρη, Εφη Πανίδη, Μαργαρίτα Τοντισάκη, Γιώργο Ζήκα, Πωλίνα Μεγαγιάννη, Φίλιππο Παππά, Μανώλη Ροδινό, Βασίλη Δρακόπουλο, Θοδωρή Γιωνά, Αλέξανδρο Κίτσιο, Ξένια Βασιλάκη, Σοφία Βούρου, Νεφέλη Πεδιώτη, Σοφία Σπανού, Ολια Αγγέλοβα, Γκρισίλντα Κόλα, Ιωάννα Μπελίτσιου που μας χάρισαν όμορφες στιγμές.
Οι μαθητές ευχαριστούν ιδιαιτέρως όλους εκείνους που συντέλεσαν στην επιτυχία αυτής της εκδήλωσης:
•Τον κ. Κλεμπετσάνη Γιώργο για την ηχητική κάλυψη
•Τον κ. Σιδεράτο Μιχάλη για τη σύνθεση της αφίσας της εκδήλωσης και της Βιντεοπροβολής
•Το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου
•Την κα Λυκειάρχη και τους καθηγητές για τη διευκόλυνσή τους με τις πρόβες
•Τις τοπικές εφημερίδες για τη δημοσίευση της αφίσας
•Όλους όσους τους τίμησαν με την παρουσία τους
•Την Αγορά Κρεάτων Κορφού Μπερέτας για την οικονομική ενίσχυση
Είναι υποχρέωση όλων μας να επιβραβεύσουμε τα παιδιά αυτά που επένδυσαν χρόνο και μεράκι για να αποδείξουν πως μαθαίνουν να μην παραιτούνται όταν κάποιοι κωφεύουν.


 
ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ Πολιτιστικό Πρόγραμμα: Εσύ όπως και εγώ PDF Εκτύπωση E-mail

Για  τέταρτη συνεχή χρονιά το σχολείο μας συμμετείχε στο πρόγραμμα του ΣΚΕΠ (Σύνδεσμος  Κοινωνικής  Ευθύνης για Παιδιά και Νέους): « Αποτυπώματα – Χτίζοντας  σχάσεις ζωής».
Το  πρόγραμμα πραγματοποιείται στο Μουσείο Βορρέ, περιλαμβάνει καλλιτεχνικά εργαστήρια όπου  μαθητές  από σχολεία δημοτικού- γυμνασίου- λυκείου  συνεργάζονται με παιδιά  με αναπηρίες  από ιδρύματα, κοινωνικούς φορείς και ιδρύματα ώστε, ζωγραφίζοντας όλοι μαζί και χωρίς  διακρίσεις, να χτίσουν σχέσεις κατανόησης, σεβασμού και αποδοχής.
Πραγματοποιήθηκαν δύο επισκέψεις από τα παιδιά της  ομάδας  μας. Το ιδιαίτερο της χρονιάς είναι ότι συμμετείχαν αποκλειστικά παιδιά της  Γ ΄ τάξης  με δική τους επιθυμία και επιλογή.  Έδειξαν με την στάση τους  ευαισθησία και ωριμότητα. Απέσπασαν θετικά σχόλια για τη συμπεριφορά τους αλλά και τη δημιουργική συμμετοχή τους στα καλλιτεχνικά δρώμενα του εργαστηρίου.

 
ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ «ΒΙΝΤΕΟΜΟΥΣΕΙΑ – ΑΠΟΤΥΠΩΝΟΝΤΑΣ ΙΧΝΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ» PDF Εκτύπωση E-mail

Η ομάδα φωτογραφίας και κινηματογράφου του σχολείου μας συμμετέχει 4 χρόνια τώρα στο τοπικό δίκτυο, που υλοποιείται στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Αττικής ως δράση του προγράμματος "Εκπαίδευση & Οπτικοακουστική έκφραση: φωτογραφία-κινηματογράφος", και έχει ως σκοπό να δημιουργήσει και αναπτύξει διαδικασίες που οδηγούν στην παραγωγή και ανταλλαγή οπτικοακουστικών μηνυμάτων, μέσα από τη δημιουργία ταινιών που θα αποτυπώνουν ένα κομμάτι της πραγματικότητας των εφήβων σήμερα.
Η ομάδα, και φέτος, δημιούργησε 5λεπτη ταινία με τίτλο «Τα ψώνια» και συμμετείχε στο 9ο φεστιβάλ «Πες το με εικόνες 2013».

 
ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΧΟΡΟΥ ΚΑΙ ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΕΣΠΑΣΕ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Την πρώτη  θέση στο Μαθητικό φεστιβάλ Σύγχρονου χορού και χορογραφίας με τίτλο «Χόρεψέ το», που διοργάνωσε στις 6 Απριλίου στο Μουσικό Λύκειο Παλλήνης η Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Ανατολικής Αττικής, απέσπασε το Λύκειο της Νέας Μάκρης. Η παρουσίαση των μαθητών με θέμα «Born to dance», διακρίθηκε μεταξύ δεκάδων άλλων συμμετοχών χορευτικών ομάδων λυκείων της Ανατολικής Αττικής   και απέσπασε τις καλύτερες κριτικές από τον κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση.
Η τιμητική αυτή διάκριση έρχεται να προσθέσει έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των επιτυχιών του σχολείου μας στο πεδίο των καλλιτεχνικών και πνευματικών δραστηριοτήτων.  Δεν ήρθε τυχαία. Η δυναμική της ομάδας «Black demons» φάνηκε από πολύ νωρίς, ήδη με την προκήρυξη του διαγωνισμού το Νοέμβριο.  Τα παιδιά, η Μαρία Βούρου, η Σοφία Βούρου, η Δανάη Βουρδάνου,  η Κρίστα Βυζακοπούλου, ο  Σταμάτης Δαμιανόγλου, η Χρύσα Κουγιουμτζή, η Αλίκη Οικονομίδου, η Βένια Πούλια, η Ραφαέλα Ροδινού,η Σοφία Σπανού, η Μαργαρίτα Τοντισάκη, μπήκαν αποφασιστικά  στη διαδικασία με τη θέρμη και την προοπτική της νίκης.  Συγκρότησαν ένα σύστημα που αυτορυθμίστηκε, δούλεψε μεθοδικά μέσα και έξω από το σχολείο και απέδειξε για μια ακόμη φορά τι μπορεί να κάνει η προσωπική προσπάθεια στα πλαίσια της ομαδικότητας και της συνεργασίας.  Από τις πρώτες αναζητήσεις των παιδιών για τη διαμόρφωση της χορογραφίας και την επιλογή της μουσικής επένδυσης ως την τελική παρουσίαση στο κατάμεστο από μαθητές, καθηγητές και γονείς αμφιθέατρο κυριάρχησαν το ήθος στη συμπεριφορά , η σεμνότητα στη χορογραφία και στα κοστούμια  και η τεχνική αρτιότητα .
Στο χώρο υπήρχε κριτική επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους των μαθητών και φορείς της Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης, τα μέλη της οποίας βαθμολογούσαν α) τη σύνθεση (εισαγωγή, μέρη, ανάπτυξη, θέμα, ρυθμός χρήση χώρου/χρόνου, ομαδικότητα), β) την ερμηνεία (εκτέλεση, ψυχική συμμετοχή, τεχνική),  γ) πρωτοτυπία, δ) απόδοση θέματος.   Ήταν, επομένως, μια απαιτητική διαδικασία και γι΄αυτό αξίζουν θερμά και ειλικρινή συγχαρητήρια στα παιδιά μας. Τους ευχόμαστε πρόοδο και διακρίσεις σε όποιο στίβο και αν επιλέξουν στη ζωή τους.

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 3 > Τέλος >>

Σελίδα 1 από 3
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση


Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση