Λαογραφικό Μουσείο Μαραθώνα PDF Εκτύπωση E-mail

Στην προσπάθεια να διασωθεί ότι είναι δυνατό απ’ τον θησαυρό του λαϊκού μας πολιτισμού, δημιουργήθηκε το Λαογραφικό μας Κέντρο και στεγάζεται σε ένα Ιστορικό διώροφο κτίριο που χτίστηκε το 1880 και φιλοξενούσε το Πρώτο Δημοτικό Σχολείο καθώς το Δημαρχείο και την  αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Μαραθώνος.Με την αμέριστη συμπαράσταση των κατοίκων συγκεντρώσαμε ιστορικό υλικό και εκθέματα των τελευταίων διακοσίων χρόνων. Πολύτιμα ιστορικά και οικογενειακά  κειμήλια που αποτυπώνουν την ταυτότητα και τον πολιτισμό των προγόνων μας.
Η ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Προβολής Μαραθωνίτικης Κληρονομιάς, αποτελεί τόσο για τους κατοίκους, όσο και για τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητας Μαραθώνος υποχρέωση και μέσο ανάπτυξης της τοπικής Λαογραφικής ιστορίας. Η Λαογραφική μας Συλλογή καλύπτει στο σύνολό της μια χρονική περίοδο 200 ετών. Τα 2.000 εκθέματα, αναφέρονται στους εξής τομείς:
Αστικό δωμάτιο, Ιστορικό τμήμα Θρησκευτικό, Νομισματικό,  Αγροτική καθημερινή ζωή, το Υφαντό, το Ψωμί. Και σε λεπτομέρειες: Φορεσιές, δαντέλες, κεντήματα, υφαντά, ξυλόγλυπτα, φωτογραφίες, έγγραφα, έπιπλα, οικιακά σκεύη, εργαλεία.
«Όσο είναι αλήθεια πως τα δικαιώματα της εξέλιξης ταυτίζονται με τα δικαιώματα της αιώνιας νεότητας, άλλο τόσο είναι αλήθεια πως το αύριο πλάθεται πάντα με τα υλικά του χτες. Ένας πολιτισμός τότε μονάχα μπορεί να ’χει γερά θεμέλια, όταν είναι ριζωμένος σε μια βαθιά συνείδηση του παρελθόντος του, του άμεσου παρελθόντος του.» Δ. Λουκόπουλος, 1938.

Διεύθυνση: Μιλτιάδου Μαντά 12
Πληροφ. Τηλ. : 2294067617
www.marathon.gr
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.


 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση


Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση