Αρχαιολογικός Χώρος Μπρεξίζας PDF Εκτύπωση E-mail

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΜΠΡΕΞΙΖΑΣ

Σε περιοχή έντονου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος αναδεικνύεται η περιοχή της Μπρεξίζας (Β.Α. τμήμα της πρώην Αμερικανικής Βάσης Νέας Μάκρης προς το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής) ύστερα από την αξιοποίηση των προτάσεων και των σχεδίων του Δημάρχου  κ. Ιορδάνη Λουίζου το 2002 από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Αρχαιολογική Υπηρεσία με σκοπό την αναστύλωση του σημαντικότατου Αρχαιολογικού αυτού χώρου.

Το 2ο μ.Χ. αιώνα ο Ηρώδης ο Αττικός στην περιοχή Μπρεξίζα της Νέας Μάκρης ίδρυσε Αιγυπτιακό ναό από τους σημαντικότερους στο είδος του που σώθηκαν στην Ελλάδα. Στις αρχές του 2000 υπεγράφη προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Νέας Μάκρης και Υπουργείου Πολιτισμού και ξεκίνησε εκεί το ανασκαφικό έργο υπό την ευθύνη της Β΄ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, χάρη στη χρηματοδότηση 150.000.000 δρχ. που πέτυχε ο Δήμος από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα KONVERT 2.

Η ανασκαφή που άρχισε συστηματικά από το 2001 έχει φέρει στο φως ένα μοναδικό για τον ελληνικό χώρο κτιριακό συγκρότημα, ένα ιερό ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής καθώς και άλλα εκπληκτικά και σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα όπως ακέραια γιγαντιαία μαρμάρινα αγάλματα της Ίσιδος του Όσιρι και του Σαράπιδος, ακέραιες μαρμάρινες Σφίγγες, κιονόκρανα ιωνικού τύπου και πλήθος Ρωμαϊκών λύχνων.

Τα σχέδια του Δημάρχου Νέας Μάκρης εξ αρχής εστιάζοντο στην αναστύλωση και την ανάδειξη του σημαντικότατου αυτού μνημείου της Αττικής με σκοπό την προβολή του στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Το πλήρωμα του χρόνου έφτασε και ήδη τα σχέδια αυτά άρχισαν να παίρνουν σάρκα και οστά. Τα έργα αναστύλωσης ξεκίνησαν με την τοποθέτηση στον Αρχαιολογικό χώρο εκμαγείων των αγαλμάτων που βρέθηκαν στην περιοχή ενώ παράλληλα προωθούνται και σημαντικές εργασίες ενοποίησης του Αρχαιολογικού χώρου με τον παραλιακό πεζόδρομο και προσβασιμότητας του Αρχαιολογικού χώρου από τη Λεωφόρο Μαραθώνος μέσω της πρώην Αμερικανικής Βάσης.

Πολύ σύντομα οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής και οι επισκέπτες, Έλληνες και ξένοι, θα έχουν τη δυνατότητα και την τύχη να απολαμβάνουν ένα σημαντικότατο Αρχαιολογικό χώρο σε μια μοναδική περιοχή εκπληκτικού κάλλους. 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση


Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση